Infectieziekten en vaccinaties

Infectieziektebestrijding

GGD Haaglanden spoort infectieziekten op, behandelt deze en voorkomt dat ze zich verder verspreiden. Om het risico op infectieziekten te verkleinen worden ook vaccinaties en voorlichtingen gegeven. Daarnaast zijn reguliere taken uitgevoerd, zoals het verwerken van meldingsplichtige ziekten en het infectieziektespreekuur.

Meldingen zorginstellingen (artikel 26 Wpg): 264
Meldingen meldingsplichtige infectieziekten (excl. Corona): 699
Meldingen niet-meldingsplichtige casussen, situations en enquiries: 1.734

In 2023 is GGD Haaglanden gestart met het uitvoeren van het landelijk programma ‘Versterking Infectieziektebestrijding en Pandemische paraatheid’ (VIP). Dit programma loopt tot eind 2024 en is erop gericht een impuls te geven aan de kwalitatieve en kwantitatieve versterking van infectieziektebestrijding bij de GGD’en in reguliere, niet-pandemische tijden en zo paraat te staan voor toekomstige uitbraken. 

Vragen over infectieziekten

Naast de bestrijding van infectieziekten is preventie een belangrijke kerntaak. In 2023 zijn diverse vragen van burgers en instellingen beantwoord en adviezen gegeven om (her)infecties te voorkomen. De vragen lopen uiteen van bijvoorbeeld scabiës, mazelen, coronavirus, vaccinaties, besmettingsaccidenten tot bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Daarnaast wordt  ook informatie gedeeld op voorlichtingsmarkten en tijdens bezoeken aan verpleeg- en verzorgingshuizen.    

Tuberculosebestrijding

GGD Haaglanden zorgt voor voorlichting over- en bestrijding en behandeling van tuberculose. Voor tuberculose geldt een wettelijke meldingsplicht. Waar nodig worden maatregelen genomen en krijgen gemeenten en instellingen adviezen om verdere verspreiding te beperken. 

GGD Haaglanden heeft in 2023 ruim 9.803 cliënten onderzocht op tuberculose bij een totaal van 10.277 cliëntcontacten uit de hele regio en bij ruim 1.389 tuberculose-consulten door artsen en verpleegkundigen. Door middel van screening en contactonderzoek zijn regiobreed in totaal 74 patiënten met een tuberculosebesmetting gediagnosticeerd (incidentie = 6.4) en 91 patiënten met een tuberculose-infectie geregistreerd en in behandeling gezet (incidentie 7.9).  

Het absolute aantal tuberculosepatiënten blijft verder stabiel en passend binnen een geleidelijk dalende trend, die de afgelopen twintig jaar gaande is in Nederland. Dit komt overeen met het beloop in andere ontwikkelde landen in de wereld. Ondanks deze dalende trend blijft het belangrijk om tuberculose binnen de regio goed te bestrijden. Via reizen en immigratie blijft de ziekte Nederland (en de regio Haaglanden) alsnog binnenkomen. Dit vraagt om een zichtbare en efficiënte inrichting van de lokale/regionale werkprocessen en een intensivering van de preventieactiviteiten, bij een passende surveillance, een proactieve signalering en het vroegtijdig opsporen en behandelen van de (nieuwe) besmettingen, zodat het aantal tuberculosepatiënten steeds verder afneemt en de patiënten veilige, toegankelijke en kwalitatief goede zorg kunnen krijgen. Tuberculose is wereldwijd nog steeds de twee na grootste infectieziekte.  

In 2023 zijn 1.868 kinderen (ouder dan twee maanden) van wie een ouder uit een land komt waar tuberculose vaak voorkomt, opgeroepen voor een vaccinatie tegen tuberculose (BCG-vaccinatie). Ongeveer 50% van deze groep kinderen (n=942) is uiteindelijk gevaccineerd met een BCG-vaccin. 

Clientcontacten: 9.803
Diagnoses TBC: 74
Patiënten met LTBI: 91
Afbeelding
TBC

Reizigersadvies en vaccinaties  

De afdeling reizigersadvies en -vaccinaties (RAVC) geeft gezondheidsadvies en vaccinaties aan reizigers en speciale risicogroepen, zoals zwangeren en ouderen. Daarnaast was er vraag naar (advies over) vaccinaties op maat. Dit zijn vaccinaties voor onder andere leeftijdsgroepen die buiten het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) vallen of die niet in het RVP worden aangeboden. Denk hierbij aan meningokokken ACWY-, kinkhoest- en gordelroosvaccinaties.

In 2023 heeft GGD Haaglanden de expertise op het gebied van de ‘Vaccinaties op maat’ verder ontwikkeld en uitgebreid. Naast deze werkzaamheden leverde GGD Haaglanden een bijdrage aan het vaccineren in het kader van de bestrijding van het coronavirus en de HPV 18+ inhaalcampagne.  

In vergelijking met 2021 en 2022 is het aantal vaccinaties in het kader van rezigersadvisering toegenomen.

Indicator Realisatie 2021  Realisatie 2022  Realisatie 2023
Consulten  3.549 8.291  13.882
Gegeven vaccinaties  3.883  11.840 19.236

 

Afbeelding
HPV campagne